– Я доводила чиновникам, що вони не мають права брати з орендарів плату за туалет і коридор. Як об стінку горохом. “У вас цивільно-правові відносини”.

Ну, які в мене можуть бути цивільно-правові відносини з клієнтом у туалеті?!!

От за що люблю наше веселе місто: підеш по одне, а натрапиш на п’яте й десяте. І то таке, що хоч смійся, хоч плач разом зі співрозмовниками.

Зачепила на РАДАРІ тему оренди на вулиці Св.Володимира, 3 в Нововолинську. Абсолютно випадково. В одному з давніх рішень Нововолинської міськради  привернула увагу зворушлива єдність ТТІ, ПФ “Реформатор” і такого собі (все собі й собі!) депутата-підприємця Климовича.

Усі вони мали свій інтерес у центровій будівлі – колишньому гуртожитку на Св.Володимира.

Зацікавилася, скільки ж сплачують там орендарі за квадратний метр. Представники спілки “Самозахист орендарів” – депутат Нововолинської міськради Валерій Мних і адвокат Ольга Дунець запросили на розмову.

Розмова плавно перейшла в екскурсію першим поверхом.

 

         

Адвокат Дунець – за гіда                                                 Вітражі 🙂

 

Коли гуртожиток бавовнопрядильної фабрики, що закрилася, передали місту, то першим балансоутримувачем було ЖКП №2.

Мешканців під різними приводами з 4-поверхової будівлі в центрі Нововолинська виселили. Натомість завели сюди різні фірми і фірмочки.

Кімнати невдовзі перетворились на кабінети: чисті, ошатні, з модерновою оргтехнікою. А от у туалетах, даруйте, “кака было, кака есть”.

І ця “кака” лише збільшилась, відколи будівлю передали житлово-комунальному об’єднанню (гендиректор Олена Чайка).

 

            

Дошки гнилі                                                                               Вбиральня – як у карцері

 

– Будівля занепадає, кошти банально проїдають у ЖКО, – каже Ольга Федорівна Дунець. – Мені приміщення, яке 18 років орендую, під викуп не дають. Так само й іншим орендарям. Посилаються на мораторій якийсь. А от Климовичу все рішають хитро й оперативно!

Коли діяв мораторій на приватизацію, успішно приватизували приміщення пані Станицька, яка була депутатом (“Нікос-Тур”), депутат Магомаєв – на вулиці Кобзаря.

Я казала Громику, заступнику міського голови: чому для них мораторій не діє?.. А він круглі очі робить, та й усе.

Із 2007 року звертаємось до міськради щодо викупу. Було 20 чи всі 30 звернень! Нам щоразу відмовляють. Водночас дозволили викуп фонду з тимчасової втрати працездатності. І фонд став власником четвертого поверху.

Туалет на першому поверсі ви самі бачили який. Жахливий, так. А мені впродовж багатьох років доводилося платити за нього щомісяця близько 1000 гривень! За нього й за кілька квадратів загального коридору. Так, саме за ОЦЕ…

 

         

          

Тут без коментарів 🙁

 

12 тисяч за рік – то тільки з мене. А є ще чимало інших орендарів на першому поверсі, й вони так само сплачують за місця загального користування. Уявляєте, яка набігає сума?.. – запитує Ольга Дунець.

А прибиральницю наймаємо самі! А дошки в коридорі гнилі. І труби у туалеті гнилі!!! Якби всі ті сплачені нами кошти спрямувати на ремонт…

Я довго доводила місцевим чиновникам, що вони не мають права стягувати з орендарів плату за місця загального користування. Як об стінку горохом. Кажуть мені: “У вас цивільно-правові відносини”.

Ну, які в мене можуть бути цивільно-правові відносини з клієнтом у туалеті?!!!

До речі, Антимонопольний комітет, куди ми звернулися, визнав неправомірним стягування з нас плати за місця загального користування!

Аж після цього плату нам за коридор і туалет – ні, не скасували, а на порядок зменшили.

Тепер сплачуємо вже не по 1000 гривень на місяць, а по 100. Це не рахуючи плати за кабінети.

 

Як у сільському клубі повоєнних часів…

 

М’який куточок

 

–  Єдиний, хто хотів нам допомогти, – Анатолій Гаврилюк із “Теплокомуненерго”, коли був депутатом. Але його на сесії зачовпли, – каже пані Дунець.

А Климович-депутат усе, що хотів, – викупив. Отакий вибірковий мораторій.

До речі, Климович орендував приміщення на першому поверсі, де зараз візи роблять. Він і тепер постійно туди ходить…

Оце з 2007 року комунальники жмуть гроші й ні чорта не роблять. За 18 років можна зробити такий туалет!..

Але ж ні. Пані Чайка утримує житлово-комунальне об’єднання з орендної плати – за наш рахунок. Якби хоч у лікарню дітям пішло, а так наші гроші банально йдуть у ЖКО…

 

Гроші – в трубу…

 

– Десь рік до 2007-го орендодавцем було ЖКП №2, то кошти йшли на ремонт даху хоча б, – додає Валерій Мних.

– Підвали всі на Св.Володимира, 3 приватизовані, розкуплені. “Надія”, “Кіберсало”, стоматолог Дудік – їм дозволили, для них мораторію не було.

Пані Чайка казала: “Кошти від викупу підуть на лікарню, а нам що?”

А так можна довго їсти… –  підсумовує Ольга Дунець.

 

Текст: Наталя Камишникова

Фото: підприємець Олександр 🙂

РАДАР запрошує до розмови й Олену Іванівну Чайку – гендиректора ЖКО виконкому Нововолинської міськради, й Олександра Громика – заступника міського голови. 

Прочитав сам? Поділись з іншими: